Hoera! Lucas is vorig weekend 4 jaar geworden. Dat betekent ook dat wij al 4 jaar mama en papa zijn. Tijd om eens te evalueren welke babyspullen niet zo nuttig zijn...
1) Een parasol voor de kinderwagen/buggy
Toen Lucas pas geboren was, gingen wij trots wandelen met onze kinderwagen. Maar oei, de zon scheen in zijn oogjes. Dus wat doe je dan? Een parasol kopen! Wat hebben wij gevloekt op dat ding! Elke keer als je een andere straat insloeg, moest je de parasol draaien en dan nog deed het ding zijn werk niet helemaal. Toen zag ik op internet dat er ook speciale doeken bestaan die je op je kinderwagen/buggy kunt hangen. Die zijn veel efficiënter en handiger. En je kunt natuurlijk ook gewoon een tetradoek aan de kinderwagen hangen.
 |
Amélie doet een dutje onder de doek. |
|
2) Een babycook
Er bestaan heel wat chique keukenmachines voor baby's, maar eigenlijk heb je die niet nodig. Wij hebben bij beide kindjes een eenvoudige kom gebruikt om te stomen in de microgolf. De gestoomde groenten gaven we ofwel in stukjes à la Rapley, ofwel pureerden we ze met een staafmixer. Dat is weinig werk en minder afwas. En een paar honderd euro goedkoper ook.
3) Snoetenpoetsers
Speciale wegwerpdoekjes om het gezicht van je kind proper te maken, dat heb ik eigenlijk nooit echt begrepen. Ze kosten geld, zorgen voor extra afval en je kunt die vuile snoet toch gewoon met een (nat) doekje of slabbetje schoonmaken?
4) Bedomranders
In de folders van kinderwinkels zien ze er supermooi uit, die stoffen bedomranders voor babybedjes. Vooral dan met bijpassende lakentjes erbij. Maar je hebt dit niet nodig. Meer nog, het is zelfs gevaarlijk in verband met wiegendood. Dus hou een babybedje maar sober en luchtig. Dat is veel gezonder voor je baby. Leef je liever uit met mooie lakens, leuk behang of andere decoratie voor de kinderkamer. Maak bijvoorbeeld eens zelf iets.
5) Trillende wipstoeltjes
Ik kan me voorstellen dat ouders met een huilbaby een trillend wipstoeltje goed kunnen gebruiken om toch af en toe even wat rust te hebben, maar die stoeltjes kosten handenvol geld en het enige wat je baby echt wil, is geknuffeld worden door mama of papa. En wat is er nu leuker dan je baby knuffelen?
 |
Toen Lucas nog een baby was, heb ik dikwijls zo gezeten met hem. |
6) Een borstkolf
Een nuttig en zelfs onmisbaar product voor mama's die borstvoeding geven, zeker als ze weer gaan werken. Maar ondanks dat ik in totaal elf maanden op het werk gekolfd heb, heb ik nooit zelf een kolftoestel gekocht. Waarom zou ik? Ik kon het eerst gratis en daarna goedkoop van het ziekenfonds huren. Weer een toestel minder in huis.
7) Melamine bordjes
Melamine bordjes met schattige figuurtjes erop zijn heel mooi! Maar wij hebben al snel gemerkt dat "quasi onbreekbaar" betekent dat het bord toch kapotgaat als het van een hoge eetstoel valt. Bovendien vervagen de prentjes als je de bordjes in de afwasmachine steekt. En nog meer spullen met de hand afwassen, wie wil dat nu?
 |
Toch één melamine kommetje dat de tand des tijds doorstaan heeft. Zie Lucas kijken... |
8) Een poedermelkdoosje
Toen we begin 2013 onze geboortelijst gingen opstellen, beweerde de vrouw van de winkel dat ik ooit sowieso zo'n torentje zou nodig hebben om melkpoeder te bewaren voor onderweg. Gelukkig heb ik toen niet naar haar geluisterd. Wij zijn na een jaar borstvoeding rechtstreeks op volle melk overgeschakeld. Geen poedermelk voor ons. En als je toch voor kunstvoeding kiest, kun je altijd nog zo'n doosje gaan kopen.
9) Luiertas
Ik zal zeker niet ontkennen dat je een tas nodig hebt voor onderweg, maar dat hoeft geen dure speciale luiertas te zijn. Wij gebruiken nu een eenvoudige grote tas en dat vind ik handiger dan zo'n speciale zak. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.
10) Massa's kleertjes
Ik hou van babykleertjes! Niks zo leuk als je kleine uk mooi aankleden. Maar je hebt echt geen massa kleren nodig. Wij doen één à twee keer per week een donkere was, dus de kinderkleren zijn snel weer klaar voor gebruik.
Bij Amélie had ik me (meer dan bij Lucas) voorgenomen om voor duurzaamheid te kiezen. Zo heb ik een aantal spullen tweedehands gekocht, hergebruik/upcycle ik dingen van Lucas, heb ik zelf wat kleren gemaakt en probeer ik ecologische merken te kiezen als ik toch iets nieuws koop. Op de foto hieronder zijn 13 van de 23 kledingstukken tweedehands, zelfgemaakt of van een groen merk.
 |
Amélies kleerkast. Een deel zit nog in de was, maar dit geeft al een idee. |
Zelfs zonder deze tien aankopen zul je merken dat je voor een baby nog méér dan genoeg spullen moet/kunt kopen. Denk maar aan een kinderwagen, autostoeltjes, box, eetstoel enzovoort. Maar met het geld dat je uitspaart door de bovenstaande dingen niet te kopen, kun je misschien wel een betere kwaliteit kopen.
Welke babyspullen vonden jullie nutteloos?