Culturele reizen met kleine kinderen


Lang, laaaang geleden, voor de kindjes er waren, deden Daan en ik actieve reizen met de ene culturele uitstap na de andere. We wilden absoluut alles zien wat er op onze bestemming te zien was, ook al moesten we soms belachelijk vroeg opstaan.

Een jaar na de geboorte van Lucas wilden we Kreta verkennen. Onze eerste verdere reis met een baby. En hoewel de uitstapjes best meevielen, hebben we daar toch een paar lesjes uit geleerd en zo uitgedokterd wat voor ons werkt. Wij zijn net terug van twee heerlijke weekjes in Noord-Spanje waar de volgende tips goed van pas kwamen. Hopelijk hebben jullie er ook iets aan!

1) Vakantiehuisje of hotel? Hotels hebben zeker voordelen, maar in een huisje kun je meer het ritme van de kinderen volgen. Je kunt zelf koken, zodat ze gezondere kost binnenkrijgen dan enkel frietjes of spaghetti. Je hebt ook meer ruimte, privacy en comfort. Wij hadden tijdens deze reis twee huisjes. Het eerste was bij een boerderij met kippen, konijnen en ezels en het tweede lag in de bergen tussen de koeien. Idyllisch dus.

Uren speelplezier in de tuin aan ons huisje.

2) Een goed evenwicht. Elke dag een uitstap doen is best zwaar. Neem dus regelmatig een half of een heel dagje rust of las een activiteit voor de kinderen in. Wij zijn in Spanje naar een aquarium, het strand, een dierentuin en een vintage pretparkje geweest (wat we zonder kinderen niet snel zouden doen) en de kinderen hebben zich bijna elke dag kunnen uitleven in een plaatselijke speeltuin. In Spanje zijn er veel speeltuinen, ook vlak bij historische plekken, dus dat was ideaal!

Een speeltuin tussen het strand en het stadhuis van San Sebastián.

3) Voorbereiding. Wij nemen altijd een rugzak mee met tussendoortjes, drinken, verschoonspullen, zonnecrème en een slabbetje. Want een hongerig kind is nu eenmaal geen leuke reisgezel.
In onze zak zit ook altijd een zelfgenaaid verschoonmatje, zodat we Amélie ook een nieuwe luier kunnen geven als er geen verschoontafel voorhanden is. Zo hebben we haar al op de grond en op bankjes verschoond.

Dit flesje moet altijd mee. (foto door Lucas gemaakt)

4) Draagzak of buggy? Wij denken bij elke uitstap op voorhand na over wat het handigste zou zijn, al hebben we ons uiteraard al wel eens vergist. Maar gewoonlijk zijn steden en musea handiger met de buggy en opgravingen, ruïnes en bergwandelingen met de draagdoek of draagzak. In geval van twijfel kun je ook ter plekke beslissen.


Oeps, draagzak vergeten op een vervelend moment. Dan maar zelf een draagsysteem in elkaar geflanst met een pareo. Het werkte prima eigenlijk. :-)

5) Kinderanimatie. Bij een uitstap denk je misschien niet meteen aan speelgoed of kleurboeken, maar bij langere autoritten, vliegreizen en restaurantbezoekjes zullen de kinderen er maar al te blij mee zijn.

Sinds dit jaar heeft Lucas ook zijn eigen fototoestel (een oude van mij). In Spanje stond hij heel enthousiast foto’s te maken van kathedralen (vond hij prachtig), dieren en z’n zusje. Heel schattig, zo vonden ook heel wat andere toeristen, en het resultaat mag er best zijn! Ik heb hem trouwens ook bij elke bezienswaardigheid uitleg gegeven op zijn niveau.


Toerist Lucas in actie.


6) Wees creatief. In sommige vakantiehuisjes is er geen kinderstoel of babybadje, maar met een beetje creativiteit hoeft dat geen probleem te zijn. De kindjes vonden douchen prima en met een draagzak in een bureaustoel kon Amélie ook veilig mee aan tafel zitten. Het enige wat echt onmisbaar is bij baby’s is een babybedje. Maar dat is gelukkig meestal wel beschikbaar.

Vergeet uiteraard niet te genieten van je vakantie én van je kinderen!
Doen jullie culturele reizen met de kinderen? Aanvullingen zijn altijd welkom! ;-)

3 opmerkingen: