Uit de oude doos - mijn allereerste naaisel


Voor ik begon met bloggen zijn er hier al heel wat dingen genaaid. Vanaf nu haal ik één keer per maand zo’n maaksel uit de kast. Don’t worry, ik ga jullie niet vervelen met ál mijn oude creaties, alleen de toppers en de naaisels met een leuk verhaal passeren de revue. In deze eerste editie ga ik terug naar het prille begin van mijn ‘naaicarrière’.

Naaien zit hier een beetje in de familie. Mijn bomma was er heel goed in en Daan z’n nicht maakte superleuke kleertjes voor haar dochter. Ik besloot me er ook aan te wagen. In 2011 leerde Daan z’n nicht mij de allereerste beginselen en voor de rest ging ik lessen volgen bij het CVO. Eerst de basiscursus en daarna begon ik met de module Blouse/Jurk. Maar halverwege het schooljaar… kwam er een baby (Lucas dus) en wou ik liever bij hem blijven dan naar de les gaan. Geen flinke leerling dus, haha. Een paar maanden later heb ik thuis de draad weer opgepikt en ben ik op eigen houtje verder gegaan.

In de naailes was onze allereerste opdracht een schort. Een ideaal beginnersproject, want one size fits all en geen knopen, ritssluitingen en andere moeilijkheden. Het enige wat wel stress zou kunnen veroorzaken is de afwerking met biaislint.


Ten huize Maankindjes is Daan de kok (lucky me), dus hij mocht de stof kiezen. In een plaatselijk naaiwinkeltje vonden we een groen-bruin katoentje. Dus ik ging aan de slag. Een paar lessen later (in die beginperiode duurde alles véél langer) had ik eindelijk vol trots mijn eerste naaisel in handen.

En toen… belandde de schort aan een haakje in de keuken… en bleef die daar meestal zielig hangen. Daan denkt er meestal niet aan om een schort te gebruiken. Dus uiteindelijk ben ik toch degene die de schort af en toe gebruikt als ik mij eens aan een cake of broodpudding waag.


Hoe zijn jullie begonnen met naaien? Hebben jullie lessen gevolgd? Gebruiken jullie je eerste naaisel nog?

4 opmerkingen:

  1. Ik kan nog geen knoop aan mijn broeken of hemden naaien! Niet praktisch, eigenlijk! Gr! Erwin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is een klassieker, de keukenschort. Hier hangt hij in de kast want gelukkig moet ik niet te vaak koken (hekel aan). En ik vergeet hel toch aan te doen. Maar het was wel een mooi stofje, dus ik doe hem zeker niet weg.

    BeantwoordenVerwijderen