Waarom wij wasbare luiers gebruiken



Onze vrolijke was.

Toen we een kleine vier jaar geleden ons eerste kindje verwachtten, hoorden we voor het eerst over wasbare luiers. We hadden er daarvoor nooit bij stilgestaan dat er een ecologischer alternatief bestond voor wegwerpluiers of pampers. Tja, logisch ook als je geen kindjes hebt.
We zijn naar een infoavond gegaan en waren al snel bereid om het een kans te geven. Gelukkig kun je bij sommige webshops beginnen met een huurpakket. Zo kun je veel verschillende soorten uitproberen en hoef je de allerkleinste maat ook niet te kopen. Je schaft dan pas de eerste luiers aan in een grotere maat (vanaf drie maanden). Met die maat kun je meestal bijna de hele luierperiode overleven.

Dat huurpakket was echt enorm handig! Want veel luiers die op papier heel praktisch en mooi overkwamen, bleken uiteindelijk toch niet ideaal. Bij sommige luiers hadden we lekken en andere zaten niet goed aan bij onze kleine Lucas. Na een kleine drie maanden hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt: we zouden voor de Bamboozle Stretch van het merk Totsbots gaan. Dat is een tweedelig systeem dat bestaat uit een kleurige luier van bamboe en een plasticachtig overbroekje dat alle viezigheid binnen houdt. 

Ze bestaan in vrolijke kleurtjes en motiefjes.

We hebben 24 luiers en 6 overbroekjes besteld en toen waren we vertrokken!
Sindsdien zijn we helemaal fan geworden. Qua gebruik zijn ze niet moeilijker dan wegwerpluiers (ze sluiten met velcro) en ze sluiten beter af, waardoor wij quasi nooit ongelukjes hebben. Onze reservekleding hebben we niet vaak nodig. Ook de crèche, de grootouders en de juf op school hadden het systeem snel onder de knie.

En hoe zit het dan met de was? Wel, we zorgen er gewoon voor dat we om de dag een luierwasje insteken. Op 60°, dan zijn alle bacterieën dood. En dankzij het luiervliesje (een biologisch afbreekbaar doekje dat je weggooit als er kaka in de luier zit) belandt er ook bijna niks van de stoelgang in de wasmachine. Je mag de luiers ook op 30° wassen met een speciaal antibacterieel middel, maar we merkten dat Lucas minder luieruitslag had als we op een hogere temperatuur wasten, dus dat zijn we blijven doen.

Ondertussen is Lucas de luiers ontgroeid en zijn ze voor Amélie. Lucas heeft voor 's nachts wel nog hetzelfde model, maar dan een maatje groter. Zo hebben we er vijf gekocht. Dat is meer dan genoeg voor alleen 's nachts. Dus nu dragen onze twee kapoenen 's nachts allebei dezelfde luier, maar dan in een andere maat.

Wasbare luiers zijn over het algemeen iets dikker dan pampers, maar door gewoon een kledingmaatje groter te kopen, is dat makkelijk opgelost. En baby's maken zich toch niet druk om een 'dikke kont'. :-)

Anyway, wij zijn tevreden. Dankzij onze wasbare luiers kunnen we een steentje bijdragen aan een kleinere afvalberg. En dat is natuurlijk altijd fijn!

5 opmerkingen:

  1. Ha zo tof, ik heb ook al zitten denken dat we dat toch eens zouden moeten proberen als we eenmaal een kleine spruit hebben. En wat doen jullie dan als jullie op stap gaan? Nemen jullie dan wel wegwerpluiers mee? Benieuwd :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je zo enthousiast bent, Tine! Als we op uitstap gaan, nemen we onze wasbare luiers mee. We hebben een speciale waterdichte waszak waar de vuile luiers in kunnen. Maar ik moet wel toegeven dat we op reis soms toch voor wegwerpluiers opteren. De wasbare nemen namelijk wat te veel plaats in in onze auto of in de valies.

      Verwijderen
    2. En, ook zelfgemaakt, die waszak? :)

      Verwijderen
  2. Leuk. Wij gebruiken de Flip. Van geboorte tot 2,5. (met inlegger). Die dikke kont viel vooral in het begin op. Valt nu heel goed mee ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die dikke kont stoort mij ook niet! Zijn jullie verder tevreden van de Flip?

      Verwijderen