Groene voornemens

Eerst en vooral een laat, maar gelukkig nieuwjaar! Ik wens jullie een gezond, liefdevol en leuk 2017 toe! En omdat het nooit te laat is voor goeie voornemens, wil ik het over een paar groene voornemens hebben.

1)      Vaker de auto laten staan

Wij hebben een auto. Eentje op benzine. Dus het kan slechter, maar eigenlijk is geen auto hebben nog beter. Maar dat zien we met twee kleine kinderen en familie in Nederland niet echt zitten. We proberen wel om zo vaak mogelijk onze auto te laten staan. Zo gaan Daan en ik allebei met de fiets naar het werk. Ik heb een elektrische fiets, waardoor ik de iets grotere afstand met veel plezier afleg. De twee kinderen zitten gezellig en droog samen in de fietskar.

<3

Van die fietskar ben ik trouwens een hele grote fan geworden. Zo handig!! In tegenstelling tot een bakfiets hoef je niet het hele ding mee te sleuren als je zonder kinderen op stap gaat, je kunt hem ook als buggy voor twee kinderen gebruiken en er is achter het zitgedeelte nog extra bagageruimte.

Om mezelf te stimuleren om vaker de auto te laten staan, heb ik besloten om in een jaaroverzicht elke autoloze dag groen te kleuren. Hopelijk trekt het vooruitzicht van een groen bolletje mij over de streep als ik op het punt sta om de auto te nemen voor een korte rit. In elk geval, we gaan ons best doen!

Nog geen schitterend begin, dus het kan alleen beter.

2)      Minder plastic zakjes

Dit is iets waar grote winkels al wel mee bezig zijn, maar het kan nog beter, vind ik. Ik heb in mijn handtas altijd één of twee zakjes zitten die ik tevoorschijn tover als ik onverwachts iets koop. Zo hoef ik geen nieuw plastic zakje aan te nemen. Jammer genoeg zijn sommige winkeliers me nog te snel af en hebben ze mijn aankoop al in een plastic zakje gestoken voor ik iets kan zeggen. Maar elk zakje dat ik kan vermijden, is er toch weer eentje minder, hè. En de zakjes die ik dan toch krijg, probeer ik thuis te hergebruiken.

Geef toe, het is ook mooier dan die lelijke plastic zakjes, hè.

In de supermarkt nemen de meeste mensen zelf boodschappentassen mee en dat is al een grote vooruitgang tegenover vroeger. Maar waar nog altijd heel veel plastic zakjes gebruikt worden, dat is de fruit- en groenteafdeling. Daar hangen van die rollen dunne plastic zakjes. Ik probeerde al langer om groenten waar ik maar één of twee stuks van nodig had gewoon los in mijn boodschappenmand te steken, maar grotere hoeveelheden kocht ik altijd voorverpakt of in zo’n zakje. Een paar maanden geleden vond ik dat het welletjes was en heb ik een paar eenvoudige stoffen zakjes in elkaar genaaid. Die stop ik nu altijd in mijn mand, zodat ik appelen, peren, tomaten en dergelijke niet meer in plastic zakjes hoef te steken. Sindsdien heb ik na een supermarktbezoek aanzienlijk minder afval.

3)      Dingen die kapot zijn herstellen/hergebruiken

In onze consumptiemaatschappij merk ik maar al te vaak dat mensen geneigd zijn om maar 'gewoon' iets nieuws te kopen als iets kapotgaat. En dat is jammer, want veel dingen kunnen gemakkelijk hersteld worden. Soms volstaat een beetje lijm of simpel handnaaiwerk.

Ik probeer dit principe vooral bij kleren toe te passen. Gaatjes worden waar mogelijk dichtgenaaid, gescheurde knieën krijgen lappen of worden shortjes, kleren die te breed zijn worden ingenomen en van oude grotemensenkleren kun je vaak nog mooie kinderkleertjes maken. Inspiratie genoeg op het internet! Typ maar eens dingen als 'refashion' of 'repair' in op Pinterest.

Dit was ooit de mouw van een zwangerschapskleedje. Ik droeg het niet meer, dus beide mouwen
zijn kwijlsjaaltjes geworden. Het middenstuk heb ik voor een legging gebruikt.

Deze short was vorig jaar een lange broek. Een eenvoudige, maar doeltreffende aanpassing.

Deze stof komt van een gordijn. Uiteindelijk zijn dat ook maar rechte lappen stof, hè.

Voilà! Drie groene voornemens voor 2017. Doen jullie mee?

2 opmerkingen:

  1. Een superidee, die groene bolletjes. Ik ga nog snel een doel voor mezelf bedenken waar ik het ook voor kan gebruiken. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het heeft gisteren alleszins al geholpen. Ik ben benieuwd naar jouw doel!

      Verwijderen